
60817192 - 1 - 

WAC/cla  3/18/2013 
 
 
 
BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 
 
Order Instituting Rulemaking to Consider 
Modifications to the California Advanced 
Services Fund. 
 

 
Rulemaking 12-10-012 

(Filed October 25, 2012) 

 
 

ADMINISTRATIVE LAW JUDGE’S RULING SOLICITING ADDITIONAL  
COMMENTS ON ISSUES IDENTIFIED IN ORDER  

INSTITUTING RULEMAKING 12-10-012 
 

The California Public Utilities Commission (Commission) established the 

California Advanced Service Fund (CASF) in Decision (D.) 07-12-054 and the 

Legislature subsequently authorized it in order to spur the deployment of 

broadband facilities in unserved and underserved areas of California.  The CASF 

provides financial support in the form of grants for broadband infrastructure 

projects selected through an application and scoring process.  In addition, it 

provides support to rural and urban regional broadband consortia to fund 

activities that are intended to facilitate broadband deployment other than 

funding the capital costs of specific deployment projects.  The CASF also 

provides loans to finance the capital costs of broadband facilities not funded by a 

CASF grant.  

In D.07-12-054, the Commission limited eligibility for CASF support to 

telephone corporations as defined by Pub. Util. Code § 234, i.e., entities that hold 

either a Certificate of Public Convenience and Necessity (CPCN) or a Wireless 

Identification Registration (WIR).  The restriction on eligibility for CASF funding 

to telephone corporations was subsequently reflected in statute when the 
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Legislature codified the CASF.  However, with the passage of the American 

Recovery and Reinvestment Act (ARRA) in February of 2009, which provided 

grants to both telephone corporations and other entities for the construction of 

broadband facilities, the Commission saw the opportunity to leverage existing 

CASF funds by providing CASF matching grants to ARRA grantees for the 

unfunded portion of ARRA grants.  In July of 2009, Assembly Bill (AB) 1555 was 

enacted giving the Commission the authority to provide CASF matching grants 

to ARRA grantees that were not telephone corporations if those entities met the 

requirements of the Commission’s CASF program.  Subsequently, the 

Commission issued Resolution T-17233, which adopted specific rules governing 

the participation of non-certificated or registered entities in the CASF program, 

taking into account the concerns the Commission expressed in D.09-07-020.  In 

order to ensure the financial, technical and managerial competence of CASF 

applicants which were not regulated by the Commission, the Commission 

imposed additional requirements on them, including: the submission of 

information sufficient to conduct a thorough background check; an affidavit 

agreeing to comply with specific Commission rules; an agreement to allow the 

Commission to inspect the applicant’s accounts, books, papers, and documents 

related to the application and award of CASF funds; and a mandatory 

performance. 

 On October 25, 2012, the Commission issued Rulemaking (R.) 12-10-012 

which proposed to change the CASF eligibility rules to allow certain commercial 

and nonprofit broadband service providers to apply for CASF grants and loans.  

A central issue identified in the rulemaking was what safeguards should be 

applied to these entities given that they are not subject to the Commission’s 

regulatory authority.  Opening and reply comments on this and other issues 
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identified in the Order Instituting Rulemaking (OIR) were filed by interested 

parties on December 3, 2012 and December 18, 2012.  After reviewing the 

comments, we believe it is necessary to supplement the record on the safeguard 

issue before issuing a decision on the proposed change in eligibility rules.   

This ruling seeks additional comments from interested parties in the 

above-referenced OIR.  As discussed below in greater detail, we ask whether it is 

necessary to require these entities to maintain a performance bond equal to the 

full amount of a CASF grant once a funded project has been completed.  In 

addition, we seek comments on our proposal to require these entities to 

demonstrate that they have sufficient liquidity to meet start-up expenses which 

may not be covered by CASF awards or external financing.  Finally, we seek 

comment on our tentative proposal to enable the Commission to impose 

penalties on these entities if they violate the terms and conditions governing 

CASF awards. 

Performance Bond 

In opening and reply comments, several parties commented that if the 

Commission changes the CASF eligibility rules it should also adopt the 

performance bond requirements originally adopted in Resolution T-17233 

(ARRA Resolution).1  The ARRA Resolution implemented the provisions of 

AB 1555 which allowed non telephone corporations which had obtained Federal 

ARRA grants to apply for CASF support.  As previously noted, because these 

entities, unlike CPCN or WIR holders, were not subject to the Commission’s 

                                              
1  DRA at Opening at 8, Small LECs Opening at 3, TURN Opening at 2, CCTA Opening 
at 2, Frontier Opening at 5. 
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enforcement authority, the ARRA Resolution implemented specific safeguards 

governing their participation in the CASF program to ensure that ratepayer 

funds would not be subject to waste, fraud, or abuse.  Among these safeguards 

was the requirement that such entities obtain a performance bond for the full 

amount of the grant.  The purpose of the bond was to ensure project completion 

and compliance with the terms and conditions of the grant.  

The bond requirements adopted by the ARRA Resolution for unregulated 

entities differed in key respects from those adopted in Resolution T-17143 for 

entities which held a CPCN or WIR.  The Commission noted in the ARRA 

Resolution that the different requirements were necessary because entities which 

held a CPCN or WIR were under the regulatory purview of the Commission and, 

therefore, it could exercise punitive measures to enforce the terms and conditions 

of CASF awards which it could not do with respect to unregulated entities.  

Thus, while Resolution T-17143 waived the performance bond requirement for 

regulated entities that self-funded 60 percent of the project, the ARRA Resolution 

made the performance bond mandatory regardless of the ability of an 

unregulated entity to self-fund the portion of the project not funded by the CASF 

grant.2   In addition, Resolution T-17143 required that regulated entities maintain 

the bond only until the project was completed while the ARRA Resolution 

required that unregulated entities maintain the bond for a period that extended 

well beyond the project completion date.  This was largely to ensure compliance 

with the post construction pricing commitment and the requirement that a 

grantee make its books, accounts and other project related documents available 

                                              
2  Resolution T-17143 at 12, A-4 – 5; ARRA Resolution at 7. 
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to the Commission for inspection at any time for three years after project 

completion.3   

While we believe the specific performance bond requirement adopted by 

the ARRA Resolution is appropriate up until the project is completed, we have 

reservations about applying the identical requirements during the post project 

completion period even though the Commission has a continuing obligation for 

three years to ensure compliance with terms and conditions of the award.  These 

reservations are based on our experience with unregulated ARRA grantees 

which received CASF awards.  The two unregulated providers which obtained 

CASF grants under the ARRA resolution subsequently decided to obtain a 

CPCN.  In one case, the provider acquired the CPCN of one of its affiliates 

because it found it was unable to obtain a performance bond that met the ARRA 

Resolution requirements.  Moreover, the difficulty it experienced in obtaining the 

bond was not attributable to the financial soundness of the provider, or any other 

suitability factor, which could cause an insurance company to decline a request 

to issue a bond.  Rather, it was attributable to the bond requirements which, 

among other things, required the provider to maintain a bond for the full amount 

                                              
3  See Resolution T-17143 at 12 which states that the performance bond obtained by an 
entity holding a CPCN or WIR terminates upon completion of the project.  While  the 
ARRA resolution states only that the performance bond required of unregulated entities 
is “callable in cases of non-completion, non-compliance with the terms and conditions 
of the CASF award, and failure to open its books to the Commission for  inspection,” it 
states that all other requirements identified in Resolution T-17143 should apply to 
unregulated grantees.  These requirements include a one year pricing commitment and 
the requirement that grantee make its books of account available to the Commission at 
any time up to three years after the date the project is completed.   See Resolution  
T-17143 at 14-16 and Appendix A at 14.  In D.12-02-015, the Commission extended the 
pricing commitment to two years.  See D.12-02-015 at 11.  
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of the award even after the project was completed.  Given the experience of this 

provider, we are concerned that if the Commission changes the CASF eligibility 

requirements, but conditions that change on the specific bond requirements 

adopted in the ARRA Resolution few, if any, unregulated providers will be able 

to obtain a performance bond, effectively rendering the change in eligibility 

meaningless.  Based on this concern, we seek additional comments from the 

parties on potential changes to the performance bond requirements adopted in 

the ARRA Resolution which will provide reasonable assurance that ratepayer 

money will be protected, but will be obtainable from an insurance company 

assuming the service provider has the requisite financial, technical, and 

managerial capabilities.  

Based on our analysis, it appears unnecessary to require an awardee to 

hold a performance bond for the full amount of the award after completion of the 

project, particularly if doing so makes obtaining a bond unduly onerous or 

potentially impossible.  The primary function of the performance bond is to 

protect funds in the event the approved project is not completed or does not 

meet the specifications proposed in the application.  Once the project has been 

constructed and its operational capabilities have been verified, a substantial 

portion of the risk to ratepayers has been eliminated.  For example, following the 

completion of the project, it is possible that the awardee will fail to meet the post 

construction pricing commitment.  However, it is hard to imagine how an 

awardee’s failure to meet the pricing commitment would justify requiring the 

awardee to hold a bond for the full amount of the grant.  Similarly, an awardee’s 

failure to allow the Commission to inspect its books and accounts during the 

three year period following project completion would impair the Commission‘s 

ability to uncover an awardee’s mistakes in accounting or deliberate 
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misallocation of funds. Such acts would require the awardee to reimburse 

misallocated funds to the Commission.  However, since the CASF program 

closely scrutinizes invoices submitted by awardees prior to dispersing CASF 

funds, Staff does not believe that accounting errors or other misappropriation of 

funds would approach anything near the full amount of the project award.  

Finally, while there is always the possibility that large scale fraud would be 

uncovered or become manifest after the completion of the project, we believe the 

chances of such fraud not being detected prior to the completion of the project or 

becoming manifest only after the project’s completion  are remote.    

In light of this analysis, we seek comment on the appropriateness and 

feasibility of reducing the post project completion performance bond 

requirement to an amount that is less than the full amount of the project award.  

To the extent parties believe the bond amount should be reduced, we ask by 

what amount expressed as a percentage of the award. Since it is necessary to 

ensure that an awardee has obtained a bond before any funds are dispersed, we 

also ask how we might structure a bifurcated bond requirement.   

Liquidity Requirement 

The ARRA Resolution required unregulated entities to submit the same 

financial information that applicants which held a CPCN or WIR were required 

to submit pursuant to Resolution-T-17143.  The Commission required the 

submission of this information so that it could assess the financial fitness of an 

applicant prior to awarding it a CASF grant.  If the Commission changes the 

eligibility rules as proposed in the OIR, we intend to apply this requirement to 

unregulated entities as well.  The financial information required would include 

not only information relevant to assessing the financial fitness of an applicant 
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that was required under the ARRA Resolution and Resolution T-17143, but also 

the financial data required by the Commission in D.12-02-015.  

While CASF applicants are required to submit information that enables the 

Commission’s Communications Division (CD) to assess the applicant’s financial 

fitness as part of the review of an applicant’s request for CASF support, the 

Commission has not identified any specific financial requirements which an 

applicant must meet as a condition of being awarded a CASF grant.  However, a 

CASF applicant which holds a CPCN would have been required to show that it 

has sufficient cash or cash equivalents on hand to cover the start-up costs of the 

firm as a condition of being granted a CPCN.  As an added safeguard, we believe 

that adopting a liquidity requirement for unregulated CASF applicants that is 

similar, but not identical, to the demonstration required of applicants for a CPCN 

will assure that unregulated broadband service providers receiving CASF 

support are capable of meeting start-up expenses over and above those covered 

by a CASF grant or loan or any external source of funding.  We recognize that we 

may receive applications for CASF support for both small and large projects.  For 

this reason, we do not wish to impose a one size fits all requirement on 

unregulated broadband service providers that seek CASF support.  Thus, we 

propose requiring any unregulated entity seeking CASF support to demonstrate 

that it has the greater of $25,000 or 10% of the total project cost in cash or cash 

equivalents on hand, capped at a total of $100,000.  

We seek comments from the parties on this proposal.  Is the amount 

proposed sufficient or excessive?  Is the requirement appropriate for an applicant 

seeking funds for a project that is less than or equal to $225,000 when the cash 

requirement would represent at least 20% of the project cost?  Is it necessary to 

impose this requirement on an established provider who seeks CASF funds to 
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upgrade facilities or expand existing operations when its existing financials show 

that it current operations are profitable?  Finally, how do we reconcile imposing 

this requirement on unregulated entities and not on applicants which hold a 

CPCN given that the latter may not have the same cash or cash equivalents on 

hand at the time they file an application for CASF funds? 

Penalties 

The Public Utilities Code gives the Commission the authority to impose 

penalties for violation of the Commission’s rules and orders. Public Utilities 

Code 2111 provides that:  “Every corporation or person, other than a public 

utility and its officers, agents, or employees, which or who knowingly violates or 

fails to comply with, or procures, aids or abets any violation of any provision of 

the California Constitution relating to public utilities or of this part, or fails to 

comply with any part of any order, decision, rule, direction, demand, or 

requirement of the commission, or who procures, aids, or abets any public utility 

in the violation or noncompliance, in a case in which a penalty has not otherwise 

been provided for the corporation or person, is subject to a penalty of not less 

than five hundred dollars ($500), nor more than fifty thousand dollars ($50,000) 

for each offense.”  Public Utilities Code Section 2108 defines an offense:  “Every 

violation of the provisions of this part or of any part of any order, decision, 

decree, rule, direction, demand, or requirement of the commission, by any 

corporation or person is a separate and distinct offense, and in case of a 

continuing violation each day's continuance thereof shall be a separate and 

distinct offense.” 

We propose that, as a condition for accepting CASF grants, receiving 

entities be contractually obligated to comply with Commission rules and 

statutes.  We believe that entities receiving CASF grants must comply with their 
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stated deployment and operational milestones and that willful or fraudulent 

failure to do so will subject them to sanctions and an appropriate fine. 

IT IS RULED that further comments on the issue of safeguards and 

penalties as identified in the above-referenced rulemaking are solicited as 

described above.  Opening comments are due 15 business days from the issuance 

of this ruling.  Reply comments are due 10 business days thereafter. 

Dated March 18, 2013, at San Francisco, California. 

 
 
 
  /s/ W. ANTHONY COLBERT 

  W. Anthony Colbert 
Administrative Law Judge 

 
 


